Arun Gandhi, via HarperCollins Holland

Wat kun je leren van Mahatma Gandhi's kleinzoon?

Op 12 oktober verscheen bij HarperCollins Holland Het boek van wijsheid van Arun Gandhi. Opmerklijk, want de wijze levenslessen van Mahatma Gandhi zijn in het huidige politieke en maatschappelijke klimaat waardevoller dan ooit. Daarnaast is Het boek van wijsheid een portret van Mahatma Gandhi als man, leider en opa. Arun Gandhi is een van de laatst levende personen die bijzondere en intieme verhalen, direct van Mahatma Gandhi afkomstig, met de wereld kan delen. 

Arun Gandhi woonde twee jaar in de beroemde ashram van Mahatma Gandhi, de grote leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging. Met zijn geloof in geweldloos verzet veranderde Mahatma de wereld. Voor Arun was deze grondlegger van het moderne India, geliefde filosoof en invloedrijke mensenrechtenactivist gewoon zijn opa. Een meester die zijn leerlingen handvatten gaf om een betekenisvol, rijk en rustig leven te leiden.

Mahatma Ghandi's levenslessen zijn tijdloos

Het boek van wijsheid – Arun Gandhi Nu, meer dan 70 jaar later, vertelt Arun Gandhi hoe zijn grootvaders ideeën zijn leven hebben gevormd en waarom deze opvattingen nog altijd noodzakelijk zijn voor de wereld. Arun Gandhi begint bij woede. Een emotie die vaak op een verkeerde manier wordt ingezet. Maar woede, zoals Mahatma Gandi zijn kleinzoon leerde, kan ook een kracht zijn voor het goede. Arun Gandhi vertelt ons dat het idee dat zijn grootvader als kalme heilige was geboren ver van de waarheid staat. Toen hij jong was, was Mahatma Gandhi zeer prikkelbaar. Hij leerde zichzelf hoe hij zijn woede kon transformeren en gebruiken als kracht.

Arun Gandhi eindigt bij de zoektocht naar vrede. Geïnspireerd door zijn grootvader heeft Arun Gandhi zijn leven gewijd aan het dichter bijelkaar brengen van mensen uit verschillende groepen. Wanneer we inzien wat we gemeen hebben, in plaats van wat ons van elkaar onderscheidt, kunnen we de wereld en elkaar vanuit een ander perspectief benaderen. 

Daarnaast is Het boek van wijsheid een portret van Mahatma Gandhi als man, leider en opa. Kleinzoon en grootvader delen persoonlijke verhalen, die tegelijkertijd universeel zijn: over jezelf ontdekken, vriendschap en familie.

De kleinzoon van Mahatma Gandhi

Arun Gandhi werd liefdevol opgevoed en opgeleid door zijn grootvader, totdat die in 1948 werd vermoord. Nu is Arun Gandhi over de hele wereld bekend als activist, spreker en verspreider van het gedachtegoed van Mahatma Gandhi. Hij is de laatste die de intieme, persoonlijke verhalen over deze zo geliefde icoon kan vertellen. Op 2 november presenteert Arun Gandhi bij School of Life Mahatma Gandhi’s ideeën in een moderne context en laat hij zien hoe zijn grootvaders tijdloze inzichten toegepast kunnen (en moeten) worden in onze wereld.

Voor meer informatie over het event dat plaatsvindt in de Westerkerk, klik hier.

Het boek van wijsheid – Arun Gandhi – ISBN 978 94 027 0043 5 – hardcover met stofomslag €19,99  / e-book €13,99

Meer inspiratie